Ga naar de inhoud

be-MINE opent uniek belevingspad onder de kolenwasserijen en start aanleg Sporenpark

Toeristisch pad onder kolenwasserijen officieel geopend op be-MINE in Beringen

De voormalige mijnsite be-MINE in Beringen zet opnieuw grote stappen in haar herontwikkeling. Vanaf vandaag kunnen bezoekers het indrukwekkende erfgoed van dichtbij beleven via een gloednieuw fiets- en wandelpad dat letterlijk onder de historische kolenwasserijen loopt. Tegelijk start be-MINE met de aanleg van het Sporenpark, een nieuwe groene zone die erfgoed en natuurbeleving met elkaar verbindt.

Het nieuwe pad van 300 meter lang is aangelegd op de plaats van de vroegere spoorlijnen, waarop kolenwagons ooit steenkool vervoerden van wasserijen naar de Kolenhaven. Vandaag kunnen bezoekers — te voet of binnenkort ook per fiets — deze historische route volgen langs een traject dat uniek is in België.

Wat het pad zo bijzonder maakt, is de locatie: het voert onder een 10.000 m² grote overdekte buitenruimte, ondersteund door meer dan 500 betonnen kolommen. Deze imposante structuur — de sokkel van het kolenwasserijcomplex — geeft wandelaars en fietsers een uitzonderlijk perspectief op het industriële erfgoed van Beringen.

Het pad is aangelegd met een antislip metalen rooster dat bovenop de originele sporen ligt. Deze aanpak garandeert niet alleen de veiligheid, maar behoudt ook het overgebleven erfgoed en maakt het zichtbaar. Bovendien sluit het pad aan op het bestaande toeristisch fietspad richting de kolenhaven, dat sinds 2017 in gebruik is.

“Bezoekers fietsen als het ware door het industriële skelet van de mijnsite”, zegt Karolien Sas, algemeen directeur van be-MINE. “Dit is niet zomaar een pad, het is een beleving die de grootsheid van de kolenwasserijen voelbaar maakt.”

Toegankelijkheid en toeristische verbinding

Het nieuwe pad sluit aan op de icoonfietsroute ‘Kempenroute’ en het Limburgse fietsroutenetwerk. In de toekomst zal het ook fungeren als westelijke toegangspoort tot het Kolenspoor, de fietsroute die de Limburgse mijnsites met elkaar verbindt. Langs het traject is er plaats voorzien voor een overdekte fietsenstalling met ruimte voor 200 fietsen. Hierdoor wordt het pad ook een praktische uitvalsbasis voor wie de verschillende projecten op de site te voet wil verkennen. Dit is op het vlak van toerisme een belangrijke nieuwe ontwikkeling op deze mijnsite en werd daarom ook betoelaagd door Toerisme Vlaanderen.

“Een fietsbeleving als deze past perfect binnen onze ambitie om van Vlaanderen een echte fietsbestemming te maken, zowel voor de gelegenheidsfietser als voor de fanaten. Zowel voor fietsers op de knooppunten als fietstoeristen op de Kempenroute wordt be-MINE een waardevolle rust- en belevingsplek”, zegt Administrateur Generaal van Toerisme Vlaanderen Peter De Wilde.

Tijdelijk wandelpad met infopanelen

Hoewel het pad als fietsinfrastructuur ontworpen is, zal het in de eerste fase enkel voor wandelaars toegankelijk zijn. Een werfzone aan de zuidzijde van de site verhindert momenteel de aansluiting op het netwerk richting het centrum van Beringen. Zodra deze werken afgerond zijn, zal ook het fietspad volledig opengesteld worden.

In tussentijd kunnen bezoekers het traject te voet verkennen. Langs het pad zijn informatieve panelen geplaatst, die een tijdlijn schetsen van de herontwikkeling van de mijnsite: van de mijnsluiting in 1989 tot vandaag. De panelen werpen ook een blik op toekomstige projecten zoals be-NATURE. Bovendien brengt het bezoekers vandaag op plekken die nooit eerder toegankelijk waren.

Ook de Limburgse investeringsmaatschappij LRM, die er als aandeelhouder (49%) samen met Ciril en Van Roey Vastgoed de gedaanteverandering regisseert van donkergrijze site tot een schitterende groene plek vol biodiversiteit en stedelijke functies, is tevreden met deze mijlpaal. Tom Vanham, CEO LRM: “Er zijn weinig plekken ter wereld waar een erfgoedsite zo’n indrukwekkende transformatie ondergaat als be-MINE in Beringen. En dit nieuwe belevingspad betrekt bewoners, ondernemers en toeristen op bijzondere wijze in dit unieke erfgoedverhaal. Dit project onderstreept bovendien onze ambities om niet alleen financieel, maar ook maatschappelijk rendement te genereren.”

Slim licht: rood voor vleermuizen

Een opvallend element van het project is de rode verlichting langs het pad en in het toekomstige park. Deze lichtkleur werd bewust gekozen: ze verstoort de oriëntatie van vleermuizen niet, in tegenstelling tot wit of blauw licht. De oude mijnsite huisvest verschillende soorten vleermuizen, en het behoud van hun leefgebied is een belangrijke doelstelling binnen de herontwikkeling.

“We willen aantonen dat natuur en erfgoed perfect kunnen samengaan,” zegt Sas. “De bescherming van kwetsbare diersoorten, zoals vleermuizen, is daarin een essentieel aandachtspunt.”

Ook Agentschap voor Natuur en Bos is tevreden: “Met het Sporenpark en het nieuwe belevingspad toont be-MINE hoe natuur en erfgoed elkaar kunnen versterken. Dit project brengt biodiversiteit en beleving samen op een unieke historische plek, en maakt van de oude mijnsite opnieuw een levendige en toegankelijke omgeving voor mens én dier.”

Start van het Sporenpark: natuur als verbindend element

Tegelijk met de opening van het pad gaat ook de aanleg van het Sporenpark van start. Dit park ligt aan de voorzijde van de kolenwasserijen en vormt een belangrijke nieuwe groenzone op de site. Oude spoorlijnen worden er opnieuw zichtbaar gemaakt tussen graslanden, bloemenstroken en wandelpaden. Het park is een vervolg op eerdere vergroening die reeds op be-MINE werd gerealiseerd, en kadert binnen een bredere visie op beleving en biodiversiteit.

BuroLandschap schreef het masterplan voor be-MINE. “Voor dit deelproject werd DELVA betrokken voor het concept en ontwerp van het Sporenpark en de historische kern. Wij vertaalden die visie naar een uitgewerkt dossier dat aansluit bij het grotere geheel”, licht Pieter Daenen van BuroLandschap toe. “Het verhoogde fietspad door het toekomstige park vormt straks een duidelijke belevingslijn aan de noordzijde van de site. Het park herinterpreteert de oude spoorlijnen op een hedendaagse manier en combineert die met innovatieve vergroening. We stelden een uniek vegetatieconcept voor waarin biodiversiteit, beleving en klimaatrobuustheid centraal staan. Een plek waar natuur, erfgoed en toekomst samenkomen.”

Ook ontwerper DELVA is tevreden dat hun concept stap voor stap tot leven komt: ‘Natuur en erfgoed komen samen in een stille revolutie. Tussen staal en steen ontstaat ruimte voor groei, ontmoeting en beleven. Groen groeit waar geschiedenis bloeit”, aldus Steven Delva. In een volgende fase zal het park letterlijk verder groeien binnen in de kern van het gebouw, via verticale vergroening in de kolenwasserijen. Dit kadert in de verdere uitvoering van het be-NATURE project.

“Met be-MINE toont Limburg hoe erfgoed en innovatie hand in hand kunnen gaan. Dankzij de gerichte investeringen van LSM worden industriële relicten niet alleen behouden, maar heruitgevonden als plekken van beleving, natuur en toekomst. Het nieuwe belevingspad en de start van het Sporenpark zijn daar schitterende voorbeelden van: hier stappen bezoekers letterlijk door het verleden, op weg naar een duurzame toekomst. LSM blijft deze unieke herontwikkeling ondersteunen als hefboomproject voor heel de regio”, licht Gouverneur Jos Lantmeters de financiële steun door LSM toe.